Stresle Başa Çıkmanın 10 Etkili Yolu
Bugünlerde arada bir bunalmamak elde değil. İş, aile ve diğer taahhütler arasında hokkabazlık yaparken çok stresli ve meşgul olabilirsiniz. Ancak gevşemek için zaman ayırmanız gerekir, aksi takdirde zihinsel ve fiziksel sağlığınız zarar görebilir.
Stresinizi nasıl yöneteceğinizi öğrenmek pratik gerektirir, ancak bunu yapabilirsiniz ve yapmanız gerekir. İşte bunu kolaylaştırmanın 10 yolu.
1. Egzersiz
Düzenli egzersiz yapmak bedeninizi ve zihninizi rahatlatmanın en iyi yollarından biridir. Ayrıca egzersiz ruh halinizi de iyileştirir. Ancak karşılığını alabilmek için bunu sık sık yapmanız gerekir.
Peki her hafta ne kadar egzersiz yapmalısınız?
Tempolu yürüyüşler gibi 2 saat 30 dakikalık orta yoğunlukta bir egzersize veya yüzme turları, koşu veya diğer sporlar gibi 75 dakikalık daha güçlü bir egzersize kadar çalışın.
Pes etmemek için ulaşabileceğiniz fitness hedefleri belirlemeye odaklanın. En önemlisi, herhangi bir egzersiz yapmanın hiç egzersiz yapmamaktan daha iyi olduğunu unutmayın.
2. Kaslarınızı Gevşetin
Stresli olduğunuzda kaslarınız gerginleşir. Onları kendi başınıza gevşetebilir ve vücudunuzu yenileyebilirsiniz:
- Esneme hareketleri
- Masaj keyfi
- Sıcak bir banyo veya duş almak
- İyi bir gece uykusu almak
3. Derin Nefes Alma
Durup birkaç derin nefes almak üzerinizdeki baskıyı hemen kaldırabilir. Bu konuda ustalaştığınızda kendinizi ne kadar iyi hissettiğinize şaşıracaksınız. Sadece bu 5 adımı izleyin:
- Elleriniz kucağınızda ve ayaklarınız yerde olacak şekilde rahat bir pozisyonda oturun. Ya da uzanabilirsiniz.
- Gözlerinizi kapatın.
- Kendinizi rahatlatıcı bir yerde hayal edin. Kumsalda, güzel bir çim alanda ya da size huzur veren herhangi bir yerde olabilir.
- Yavaşça derin nefesler alıp verin.
- Bunu her seferinde 5 ila 10 dakika boyunca yapın.
4. İyi beslenin
Düzenli ve dengeli beslenmek genel olarak kendinizi daha iyi hissetmenize yardımcı olacaktır. Ayrıca ruh halinizi kontrol etmenize de yardımcı olabilir. Öğünleriniz sebze, meyve, tam tahıllar ve enerji için yağsız proteinle dolu olmalıdır. Ve hiçbirini atlamayın. Bu sizin için iyi değildir ve sizi kötü bir ruh haline sokabilir, bu da aslında stresinizi artırabilir.
5. Yavaşla
Modern yaşam çok yoğun ve bazen sadece yavaşlamaya ve sakinleşmeye ihtiyacımız var. Hayatınıza bakın ve bunu yapabileceğiniz küçük yollar bulun. Örneğin:
Saatinizi 5 ila 10 dakika ileriye ayarlayın. Bu şekilde yerlere biraz erken varır ve geç kalma stresinden kaçınırsınız.
Otoyolda araba kullanırken yavaş şeride geçin, böylece yol öfkesinden kaçınabilirsiniz.
Büyük işleri daha küçük işlere bölün. Örneğin, mecbur değilseniz 100 e-postanın hepsini yanıtlamaya çalışmayın – sadece birkaçını yanıtlayın.
6. Mola Verin
Zihninizi stresten uzaklaştırmak için gerçek bir dinlenme zamanı planlamanız gerekir. Hedef koymayı seven biriyseniz, bu ilk başta sizin için zor olabilir. Ancak buna sadık kaldığınızda bu anları dört gözle bekleyeceksiniz. Yapabileceğiniz dinlendirici şeyler şunlardır:
- Meditasyon
- Yoga
- Tai Chi
- Dua
- En sevdiğiniz müziği dinlemek
- Doğada zaman geçirmek
7. Hobilerinize Zaman Ayırın
Keyif aldığınız şeyler için zaman ayırmanız gerekir. Her gün kendinizi iyi hissetmenizi sağlayacak bir şeyler yapmaya çalışın; bu stresinizi azaltmaya yardımcı olacaktır. Çok fazla zaman ayırmanıza gerek yok – 15 ila 20 dakika bile yeterli olacaktır. Rahatlatıcı hobiler arasında şunlar sayılabilir:
- Okuma
- Örgü
- Bir sanat projesi yapmak
- Golf oynamak
- Film izlemek
- Bulmaca çözmek
- Oyun kartları ve masa oyunları
8. Sorunlarınız Hakkında Konuşun
Sizi rahatsız eden şeyler varsa, bunlar hakkında konuşmak stresinizi azaltmaya yardımcı olabilir. Aile üyelerinizle, arkadaşlarınızla, güvendiğiniz bir din adamıyla, doktorunuzla veya bir terapistle konuşabilirsiniz.
Ayrıca kendinizle de konuşabilirsiniz. Buna kendi kendine konuşma denir ve hepimiz bunu yaparız. Ancak kendi kendine konuşmanın stresi azaltmaya yardımcı olması için olumsuz değil olumlu olduğundan emin olmanız gerekir.
Bu yüzden stresli olduğunuzda ne düşündüğünüzü veya ne söylediğinizi yakından dinleyin. Kendinize olumsuz bir mesaj veriyorsanız, bunu olumlu bir mesajla değiştirin. Örneğin, kendinize “Bunu yapamam” demeyin. Bunun yerine kendinize şunu söyleyin: “Bunu yapabilirim” veya “Elimden gelenin en iyisini yapıyorum”.
9. Kendinize Karşı Sakin Olun
Ne kadar uğraşırsanız uğraşın her şeyi mükemmel yapamayacağınızı kabul edin. Ayrıca hayatınızdaki her şeyi kontrol edemezsiniz. Bu yüzden kendinize bir iyilik yapın ve çok şey yapabileceğinizi düşünmeyi bırakın. Ve mizah anlayışınızı korumayı unutmayın. Kahkaha sizi rahatlatmak için uzun bir yol kat eder.
10. Tetikleyicilerinizi Ortadan Kaldırın
Hayatınızdaki en büyük stres nedenlerinin neler olduğunu bulun. İşiniz mi, işe gidip gelmeniz mi, okul ödevleriniz mi? Bunların neler olduğunu belirleyebiliyorsanız, bunları hayatınızdan çıkarıp çıkaramayacağınıza veya en azından azaltıp azaltamayacağınıza bakın.
Stresinizin ana nedenlerini belirleyemiyorsanız, bir stres günlüğü tutmayı deneyin. En çok ne zaman endişelendiğinizi not edin ve bir kalıp belirleyip belirleyemeyeceğinize bakın, ardından bu tetikleyicileri ortadan kaldırmanın veya azaltmanın yollarını bulun.
Samsun Psikoloji olarak profesyonel destek almak istiyorsan bizimle iletişime geçebilirsin.